VAI ESAT SASNIEDZIS 18 GADU VECUMU?

Izvēlne

Veneto – Vieta, kur top Amarone

amarone

Dominējoši vīnu stili: Soave (Garganega) un Valpolicella (Corvina)

Nepārprotami augstāko kvalitāti un interesantākos raksturus demonstrē vīni no Merlot un Cabernet.

Veneto, kas ir vīna tirdzniecības centrs ar Ziemeļeiropu, demonstrē izteiktu kontrastu. Veronas apkaimē, Soave, Valpolicella, un Bardolino, izteikti tiek darīta masas produkcija, kas pie tam satur tik reti šim līmenim sastopamu līdzsvaru kvalitātē. Tur vīnogas tiek kultivētas kā augstvērtīgākajās nogāzēs tā arī Adige upes ielejā. Bet reģiona rietumu daļas labā slava iemantota, pateicoties smagsvaram Amarone un individuālajiem deserta vīniem.

Savukārt austrumu daļa atpazīstama pēc slavenā Prosecco nosaukuma, kas diemžēl lielākajā daļā gadījumu ir nekas vairāk kā IGT kategorijas dzērieni, jo tikai 2 teritorijās darītie dz.vīni no šīs šķirnes, atbilst DOC statusam (Valdobiadene un Conegliano).

Bardolino – vieglie sarkanie vīni, kas tiek darīti tāda paša nosaukuma apelācijā DOC, kas atrodas Gardas ezera austrumu piekrastē. Vīni tiek darīti no Corvina Veronese, Molinara un Rondinella šķirnēm. Izteiksmīgākie raksturi tiek veidoti no ogām, kas ievāktas tā sauktajās Classico teritorijās(Bardolino, Garda, Lazise, Affa, Costermano un Cavaion apkaimēs), kas atrodas augstāk pakalnos. Bardolino stils ir vieglāks nekā Valpolicella, jo par pamatu tiek izmantota Rondinella šķirne, kas ir neitrālāka apr Corvinu.  Sārtā jeb Rose versija nes nosaukumu Bardolino Chiaretto. Bardolino Superiore – jābūt papildus izturētam 1 gadu un saturēt par 1% alkohola vairāk. Bardolino Novello jeb jaunais Bardolino parādijās 1980-to beigās kā marketinga instruments, ar ko konkurēt tirgū.Pasqua un Allegrini piederošais Cortegiara ir 2 no mūsu pārstāvētajiem Bardolino, kas iemantojuši zināmu popularitāti vieglo un augļaino vīnu segmentā.

Vaplolicella – viens no atpazīstamākajiem nosaukumiem Itālijas vīnos. Tā ir vēl viena apelācija Veneto reģion;ā, kas piedzīvoja dramatisku paplašināšanu kopš 1968.gada, kad saņēma DOC statusu. Valpolicella ir viens no pieprasītākajiem mūsdienu vieglajiem, augļainajiem sarkanajiem vīniem.  Mūsdienās tas ir ne vien reģiona „darba zirgs”, bet arī bāze vēl trim vīna stiliem. Augstākā kvalitāte tiek sasniegta klasiskajās teritorijās un tiek apzīmēta ar vārdu Classico. Līdz 1990-ajim, kad tādi vadošie nami kā Allegrini un Quintarelli nodemonstrēja Amarone un Recioto vīnu patieso potenciālu, bija ne kas labāks kā IGT jeb reģionālās izcelsmes vīni. Pēc pēdējiem likumdošanas grozījumiem Valpolicella drīkst būt darīta no vismaz 70% Corvina ogām ,kurām piejauktas Rondinella un Molinara. Valpolicella Superiore arī ir viens no tiem raksturiem, kas degradēja parasto Valpolicelklu, jo bija izturēta ilgāk un saturēja augstāku alkohola līmeni. Absolūts bestsellers, ja tā drīks izteikties. Zenato Valpolicella ir nepārprotama restorānu “zvaigzne”, kas ir viens no pārdotākajiem vīniem, ko piedāvājam.

Amarone – slavenākais un viens no izcilākajiem „žāvēto vīnogu” vīniem. Stils radies, pateicoties Valpolicella attīstībai kā koncentrācijas virsotne, ko var sasniegt no Corvina ogām. Šie vīni tiek darīti tikai no izcilākajām ogām, kas tiek ievāktas un to ķekari tiek pilnībā žāvēti īpašās noliktavās vairākus mēnešus. Šī žāvēšanas procesa ieviešana 70-ajos veicināja botrytis attīstību, jo saimniecība atrodas ieleju zemākajās, mitrajās teritorijās. Mūsdienās no šī nevēlamā apstākļa vīndari ir atbrīvojušies, ieviešot ventilēšanas principu. Amarone pēc žāvēto vīnogu pārstrādes vīnā, tiek izturēts mucā lielākā daļā gadījumu vismaz 5 gadus, pēc kam tas ir 15% stiprs vīns ar ārkārtīgi piesātinātu raksturu. Kopējais šādu vīnu apjoms ir tikai 150 000haL.
Ar šo nosaukumu saistīti 2 vareni nami, kas uzticējuši savus “darbus” mums: Zenato un Allegrini. Zenato ir lielisks cenas un kvalitātes savienojums. Toties Allegrini ir Veneto reģiona pērle. Tas ir viens no slavenākajiem ražotājiem Veneto, kura izcilība aprakstīta neskaitāmos rakstos un aprakstos, kas saistīti ir šo reģionu. Īstenam Amarone cienītājam šis vārds ir jāzin!

Ripasso – Valpolicella Superiore vīns, kam paaugstināts alkohola līmenis, kas tehniski tiek sasniegts, piejaucot neizspiestas miziņas vai žāvētās vīnogas, kas palikušas pēc Amarone darīšanas.

Recioto – tā pat kā Ripasso un Amarone, šie vīni tiek darīti Veneto reģionā Valpolicella teritorijās. Atšķirība ir vienīgi tehniskajā risinājumā un galējā stilā, kas ir salds sarkanvīns. Šo stilu veido, Valpolicella vīnam darīšanas laikā pievieno veselas žāvētas ogas, no kurām paralēli tiek darīts arī Amarone. Atšķirībā no radniecīgajiem stiliem, šis ir apveltīts ar izteiktu botrytis un oksidatīvo raksturu. Ir vairāki jaunās paaudzes vīndari, kas mēģina atbrīvot savus vīnus no tiem. Sastopams, bet ļoti reti ir arī stils, kas tiek saukts par gaišos šķirņu Recioto. To dara no Garganega šķirnes Soave apelācijā.

Pierakstīties jaunumiem