Ar ko lepojas Spānija

tinto pesquer

Kad Romas Impērija krita un Vestgoti pārņēma valdīšanu, arābi pacieta vīnu audzēšanu un darīšanu viņu ticīgajās teritorijās, bet nepropagandēja. Viņi destilēja vīnus medicīniskām vajadzībām. Nākošais nozīmīgais posms Spānijas vīna tradīciju attīstībā ir 16.gs tās dienvidu daļā Jerez un Malaga apgabalos, kas ieņēma nozīmīgu lomu Pasaules tirgos. Tajos laikos tie bija britu galma iemīļotie dzērieni, kas līdz 18.gs kļuva tik pat pieprasīti pasaulē. 19.gs bija pēdējais no laika posmiem, kas bijis ļoti nozīmīgs vēsturē. Tad tika dibināti pirmie kooperatīvi un cilvēki sāka investēt vīna darīšanā, izveidojot vīna darītavas. Viens no pirmajiem modernajiem vīna darītājiem bija Luciano de Murietta. 1930.gadā tika izveidota pirmā D.O. likumu kopa un tai pakļauta apelācija, kas šodien pazīstama kā Cava dzimtene. 20.gs vidus bija laiks, kad vīnkopība tika vairākas reizes grauta, pateicoties Pasaules un pilsoņu kariem, kā arī lielu ietekmi atstājis diktators Franco. Neskatoties uz milzīgajām platībām, Spānija nav zemas kvalitātes vīna materiāla darīšanas zeme, jo gadā tiek saražoti aptuveni 35mlj.hl vīna, kas vidēji ir mazāk no viena hektāra nekā pārējās Eiropas valstīs, kur tiek darīti vīni.

Ribera del Duero – 19 000ha liels vīna darīšanas reģions, kas slavens ar “vīna muskuļiem”, kas tiek iegūti neauglīgā līdzenumā starp Valladolid un Aranda pilsētām, kas slavenas kā krāsnī ceptās jēra gaļas mekas. Neskatoties uz ekstremāli karsto un sauso klimatu, Ribera ir vieta, kas rada vienus no neaizmirstamākajiem vīniem Spānijā. Ne velti divi, kurus nosauc par labākajiem Pesquera un Vega Sicilia, tiek darīti tur. Reģions dislocēts Duero (kā to sauc Spānijā) upes krastos, kas ir dzīvības nesēja zemkopjiem un vīndariem. Duero ir upe, kas padarījusi slavenus ne vienus no Spānijas, bet arī stiprinātos no Portugāles. Bet atšķirībā no portvīneim, kuru vēsture ir mērāma ar trijiem gadu simtiem, Riberas vīnu stāst aizsācies aptuveni 100 gadus atpakaļ, kad to aizsāka Vega Sicilia. Līd z80-tajiem gadiem tā bija vienīgā darītava, kas rūpējās par augstāko kvalitāti reģionā līdz tai atradās sabiedrotais Alejandro Fernandez personā, ka sir Pesquera darītavas “tēvs”, kuru dēvē par Tempranillo karali. Vīnogulāji atrodās vidēji 650 m virs jūras līmeņa, kur mikroklimats nodrošina temparatūras kritienu vakaros, kas ļauj vīnogām gatavoties daudz lēnāk un oktobrī, kad ir ražas novākšanas svētki, sasniegt augstāko krāsu un aromātu koncentrāciju. Vēsākajos gados ražas novākšana var sākties tikai novembra sākumā. Turklāt Ribera robežrajonos, kas atrodas tuvā Portugālei, vīnogulāji atrodas zemākās teritorijās līdz ar ko tur ir siltāks un vīni sasniedz augstāku koncentrāciju dēļ alkohola līmeņa. Tradicionālākā šķirne ir Tempranillo, ka sir tik pierasta, ka to bieši dēvē par Tinto Fino vai Tinto del Pais. Lielākā daļa Riberas vīnu tika vienmēr patērētas tur pat uz vietas, bet tiklīdz Pesquera nokļuva kulta status Madridē un ASV, reģions “uzplauka” un kopš 1982.gada, kad DO tika dibināts, uz 90-to sākumu darītavu skaitlis pieauga no 24 līdz 100.

Par šī reģiona un visas Spānijas lepnumu tiek uzskatīti 2 atšķirīgu vīna darītavu “šedevri”, kuru pārstāvēšana Latvijā ir uzticēta “interbaltija AG”.
Pirmais ir tradicionāls Tinta del Pais kā to tur dēvē, kas tiek rūpīgi kopts un uzraudzīts Fernandez ģimenes īpašumos. Saimniecību vada fantastisks cilvēks – Alejandro Fernandez, kam palīdz visa 4 meitas, kuras katra pārrauga 1 no 4 tēva vīna darītavām. Fernandez kunga sapnis, kas ir piepildījies kopš 60-tajiem, ir varens vīns no Pesquera del Duero apkaimes, kam dots Pesquera vārds, ko šodien nevar nepieminēt, runājot par Spānijas vīna darīšanas spožākajām zvaigznēm. Šie vīni tiek darīti no vīnogām, kas augušas tikai ģimenes vīna dārzos.

Otrs – spilgtākais spāņu lepnums, kas staro starp Pasaules varenākajiem. Konceptuāli atšķirīgs vīns, kas tiek darīts izteikti tikai un vienīgi izcilās ražības gados. Vīnogas ir no vecākajiem vīnogulājiem, kas atrodami Ribera del Duero. To vecums sniedzas līdz 108 gadiem!
Šajā vīna darītavā viss, pilnīgi viss ir mērķēts tikai uz vienu mērķi – perfekcija visā: ogās, mucās, korķos u.t.t.
Un rezultāts ir atbilstošs. Vega Sicilia ir izcilības iemiesojums, par kura kvalitāti nekad ne vienam nav bijušas ne mazākās šaubas, jo pirmās augstākās raudzes atzinības jau saņemtas 20.gs. sākumā.

spānijas-vīna-dārzi
Spānijas vīna dārzu vizīte
Diplomatico Launch event B-BAR Vecrīgā
Pie mums ciemos šampanieša nama īpašnieks Clovis Taittinger
Ja vīns spētu izvēlēties glāzi, tā noteikti būtu RIEDEL!
Dvine bāra vakariņas
Vīna vakariņas D’vine Bar!
Riedel glāzes
Meistarklase ar Georg J. Riedel